Laravel 4 – Framtidens PHP framework

Har under senaste veckan jobbat intensivt för Dynamic Communications räkning med att bygga två olika projekt. Ett är redan live (Volontärresors bokningssystem) och ett är lite mer hemligt. Både byggde jag sedan tidigare meriter på CodeIgniter som visat sig vara väl beprövat och allmänt hyllat i PHP-communityn. Insåg sedan efter lite googling att jag inte hängt med i PHP-världen det senaste och helt missat Laravel. Flera Codeigniter- och PHP-profiler har slagit på stora trumman och gått över till Laravel, vilket gjorde mig nyfiken.

Nu några dagar senare är jag helt såld, byggt lite små testgrejer och måste säga att jag är mäkta imponerad. Det kändes helt klart som att hela PHP tog några rejäla kliv uppåt! Ett riktigt stabilt ramverk, utformat för att testas och driva ”riktiga” projekt. Nu i dagarna har dessutom nästa stora version, Laravel 4 börjat göra sig sedd, ex dök deras dokumentation upp för ett par dagar sedan. Förbättrade IoC containers och ännu mer testbarhet bådar för att bygga efter mycket av de designprinciper vi lärt oss under hösten på IT på Chalmers. Väldigt kul, kände när jag kom tillbaka till PHP att det känns som att man inte tänker lika stort och långsiktigt som ex ett Javaprogram men Laravel kan råda bot på det!

Seså, spring och testa ifall du inte redan gjort det!

 • http://utvbloggen.se Jonas Lejon

  Laravel verkar grymt! Ska testa det

 • http://twitter.com/websimonR Simon R

  Kul tips, har kört codeigniter, cake och Yii men inte kunnat bestämma mig vilket jag egentligen gillar bäst, nu finns det ett till att kika på..

  • jockegustin

   Jag har också pendlat. Aldrig byggt ngt på yii men minns att många sneglade över till det från codeignitercommunityn. Nu däremot verkar det vara ett lämmeltåg mot laravel, och när man börjar kika under huven så känns det som att mycket fallit väl på plats. Sen är mycket snott och lånat, men bara det bästa. Är väl lite en evolution av codeigniter och lite annat packeterat väldigt light och smidigt.

   • http://twitter.com/websimonR Simon R

    Kikade snabbt på det och jag känner igen mycket från tänket kring node.js med npm, package.json och hela modultänket kring det. Ska kolla mer på detta.

 • Pingback: Från wordpress till node till php ramverk | Websimon.se